Amsterdamse Fietsburgemeester Katelijne Boerma is op zoek naar nieuwe collega’s

Gezocht: Fietsburgemeesters in 6 Nederlandse steden. Meld je nu aan!

Amsterdam, December 2019

Katelijne Boerma, Fietsburgemeester van Amsterdam sinds 2017, is op zoek naar meer Fietsburgemeesters én Junior Fietsburgemeesters in Nederland. Met de reden om de ervaringen die Katelijne zelf heeft opgedaan te verspreiden over de rest van het land, zodat ook de kennis en ervaring van een wijd netwerk in Nederland kan worden toegepast. In december 2019 gaat Katelijne op zoek naar Fietsburgemeesters in Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen en de regio Arnhem / Nijmegen.

De Amsterdamse sociale onderneming BYCS heeft het internationale ‘Bicycle Mayor Program’ in 2015 ontwikkeld en wereldwijd uitgerold. Op dit moment is er op ieder continent tenminste één Fietsburgemeester actief (of: ‘Bicycle Mayor) die de taak op zich neemt om binnen zijn of haar stad het fietsen te stimuleren. Dat zijn nu 92 Fietsburgemeesters verspreid over de wereld. Deze lokale ‘changemakers’ maken onderdeel uit van een internationaal netwerk waarin iedere individu hard werkt om meer mensen op de fiets te krijgen.

Nieuwe generatie change makers

Katelijne vertelt: “Junior Fietsburgemeester van Amsterdam Armin Taheri en ik zijn niet alleen op zoek naar oplossingen om het fietsen in Amsterdam beter te maken voor kinderen; we besteden ook de nodige tijd aan het uitdragen van onze boodschap naar de rest van de wereld, zodat de kennis en ervaring van hier ook elders kan worden toegepast. We werken aan lokale impact én aan invloed wereldwijd. Om die reden zoeken we versterking, de hele wereld kijkt naar Nederland waar het gaat om fiets en het snel groeiende netwerk (nu bijna honderd Fietsburgemeesters in steden wereldwijd) en ik weet zeker dat we het nodige te bieden hebben”.

Onze Fietsburgemeesters werken samen met zowel mensen vanuit de samenleving, als bedrijven en overheidsinstellingen. De Fietsburgemeesters zorgen ervoor dat economisch, gezondheid en milieu-gerelateerde voordelen van de fiets aan het licht worden gebracht. Samen worden er nieuwe ideeën ontdekt, initiatieven opgezet en wordt er samengewerkt met anderen om het fietsen te promoten.

BYCS gelooft dat dit mensgericht denken en de implementatie van de fiets in steden wereldwijd leidt tot een fundamentele verbetering van gezondheid, geluk en welvaart voor mensen over de hele wereld. Samen wordt er hard gewerkt voor een betere toekomst.

Ben jij klaar om de rol als Fietsburgemeesters te vervullen in jouw stad?

In de maand december zoeken de Bicycle Mayor Katelijne Boerma en Junior Bicycle Mayor Armin Taheri van Amsterdam collega’s in 4 tot 6 Nederlandse steden, te weten: Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen en de regio Arnhem / Nijmegen. In iedere stad wordt een Fietsburgemeester en Junior Fietsburgemeester gezocht. Aanmelden kan tot 31 december 2019.

Wat wordt er van jou verwacht als Fietsburgemeester óf Junior Fietsburgemeester?

De rol als Fietsburgemeester brengt heel wat verantwoordelijkheden met zich mee. BYCS is op zoek naar de volgende generatie changemakers, die zélf hun fiets als oplossing gebruiken.iet als doel op zich, maar als middel voor een betere kwaliteit van leven. De boodschap die BYCS uitdraagt is dan ook MAKE WAY!. MAKE WAY voor nieuwe leiders, voor de fiets en voor een nieuwe definitie van vooruitgang: de fiets is zoveel meer dan transport, het is transformatie. Katelijne voegt toe: “In mijn werk als Fietsburgemeester zie ik met eigen ogen welke impact de fiets heeft en hoe fietsen een grote bijdrage levert aan gezondere steden en aan een positieve, hoopvolle toekomst voor de hele wereld. BYCS heeft jou nodig om dit te verwezenlijken.”

Ben jij de perfecte kandidaat? Iemand die gelooft dat fietsen daadwerkelijk steden veiliger, beter, schoner en gelukkiger kan maken? Iemand die nieuwsgierig is en altijd opzoek is naar mogelijkheden en creatieve oplossingen? Zie jij jezelf als echte ‘changemaker’; houd je van aanpakken en ben je vastberaden in het realiseren van jouw dromen en visies? Wacht dan niet langer en kom in contact met BYCS.

Wat zijn de taken als (Junior) Fietsburgemeester?

Ten eerste deel jij als Fietsburgemeester je eigen verhalen via social media. Je legt daarnaast ook interviews af en doe je actief mee aan fietsstimulering en het verbeteren van de mobiliteit (fietsen) binnen jouw stad. Je stelt een plan van aanpak op voor een tweejarige campagne, waarin je 3 verschillende aandachtspunten behandelt. Je discussieert met verschillende partijen in jouw stad die ook actief zijn binnen het fietscircuit, om zo jouw doelen te bereiken. Kom met ideeën en voorstellen voor deze partijen om jouw stad nóg fietsvriendelijker te maken!

Ook wordt er verwacht dat je de inwoners van jouw stad bij jouw activiteiten als Fietsburgemeester betrekt door ze uit te nodigen om met je mee te denken. Dit kan worden gedaan door bijvoorbeeld een ‘Hackaton’ of brainstormsessie te organiseren. Bovenal draag je bij aan het internationale Bicycle Mayor Network door je verhalen, projecten en bronnen te delen, zowel als dat je samen werkt met je collega Fietsburgemeesters om evenementen op te zetten. Daarbij komt dat je Fietsburgemeester bent voor een periode van twee jaar, hierna worden er opnieuw selecties gehouden om een geschikte opvolger te vinden.

Belangrijk om te weten is dat de titel ‘Fietsburgemeester’ wordt aangeschreven op vrijwillige basis. Daarnaast werk je als individu: dit betekent dat je geen onderdeel mag uitmaken van een instelling, organisatie of product met commerciële interesses. Verder is het van toepassing dat je in dezelfde stad woont als je daadwerkelijk Fietsburgemeester wil zijn. Je bent Fietsburgemeester voor een periode van 2 jaar. Daarna zullen er opnieuw selecties plaatsvinden om een geschikte opvolger te vinden. Waarvoor je je ook opnieuw voor mag inschrijven.

Het aanmeldingsproces loopt via de website van BYCS. Via deze link kun je je aanmelden. Nadat je de functie-omschrijvingen hebt doorgenomen word je doorgeleid naar de vragenlijst en wordt zo het aanmeldingsproces voortgezet. Naar aanleiding hiervan worden dan Fietsburgemeesters en Junior Fietsburgemeesters gekozen. Aanmelden kan tot 31 december 2019. Alle nieuwe Fietsburgemeesters gaan naar de Europese ‘Bicycle Mayor Summit’ in Amsterdam, 6-8 februari 2020, en worden daar officieel beëdigd.

Enthousiast? Maar wil je meer weten over de precieze gang van zaken? Wacht dan niet langer en lees meer over het Bicycle Mayor Programme.

BYCS: ‘MAKEWAY!’ voor een nieuwe generatie leiders; ‘MAKEWAY!’ voor de fiets.