Nieuwe projecten rondom fietsen en gezondheid

In de afgelopen periode hebben twee nieuwe projecten gelanceerd rondom fietsen en gezondheid. In september zijn we begonnen met WAVE:, een schaalbaar project om jonge mensen op de fiets te krijgen door aantrekkelijke fietservaring.  Daarop volgend zijn we in oktober begonnen met Go Cycling,een project waarbij fietsen, zakelijk succes en mentale gezondheid met elkaar in verband worden gebracht. Beide projecten zijn uitgevoerd door BYCS in samenwerking met Gemeente Amsterdam, Zuidas, Hello Zuidas en Green Business Club Zuidas

 

WAVE: Fietsstimulering door aantrekkelijke ervaring

Wij geloven dat fietsen de oplossing is om jonge mensen actief, gezond en fit te houden en zijn daarom zijn gestart met WAVE; een nieuw aanpasbaar project dat jonge mensen stimuleert om de fiets te pakken d.m.v. van aantrekkelijke fietservaring. We zijn in september met het project gestart in Amsterdam en het project kan nu overal ter wereld worden overgenomen door steden, onderwijsinstellingen of elke andere organisatie die met jonge mensen samenwerkt. Het project is gestart met het ROC College Zuid in Amsterdam.

ROC bike rides

Het ROC College Zuid in Amsterdam is het startpunt geweest voor WAVE. Momenteel gaan maar heel weinig studenten op de fiets naar school. Zij gaan voornamelijk met hun studenten OV-kaart gratis met het openbaar vervoer, of pakken de scooter. Tijd voor WAVE! Gezien het imago van de fiets slecht is onder de studenten, was de eerste stap om hen op een aansprekende manier kennis te laten maken met het vervoermiddel. Wij deden dit met interactieve fietstochten door Amsterdam, geleid door jonge BMXers. Tijdens de fietstocht werden een aantal locaties uitgelicht, die goed passen bij de interesses van de MBO’ers.

De eerste groep die meedeed aan de fietstocht, volgde de opleiding ‘Event Producer.’ Om de fietstocht te koppelen aan hun opleiding, hebben we het gecombineerd met een rondleiding van een van de bekendste event locaties van Amsterdam; het Westergasterrein. Na afloop van de fietstocht vroegen we, door middel van een online vragenlijst, de studenten om hun fiets ervaringen te delen. Dit leidde tot belangrijke inzichten, waarmee het programma wordt doorontwikkeld.

 

 

Wave + Swapfiets

De volgende stap in de campagne, was om de studenten de fiets zelf in het dagelijkse leven te laten ervaren. Hiervoor is WAVE + Swapfiets in het leven gebracht. Voor deze pilot, die in de laatste week van September van start ging, kregen 35 ROC studenten tien weken lang een gratis fiets. Met als doel: gedurende de tien weken, de fiets echt onderdeel te maken van hun levensstijl. Tijdens de pilot doen de studenten mee aan verschillende challenges en delen zij hun fietservaringen met ons.

Om studenten te werven voor deze pilot hebben we flyers gemaakt en een wervingsvideo die naar de WAVE website leid en werd uitgezonden in de schoolhal. We zijn ook naar het ROC gegaan om actief studenten te werven voor deze pilot. De inzichten die we in de komende weken verzamelen, worden gebruikt om binnen WAVE weer nieuwe pilots te ontwikkelen.

WAVE is volledig aangepast aan het ROC en kan worden toegespitst op verschillende situaties, waarbij er rekening wordt gehouden met het profiel van de doelgroep; leeftijd communicatiemiddelen.

 

WAVE is een programma dat aanpasbaar is aan de wensen van jouw organisatie. Waar ook ter wereld en of je nou bij een school, gemeente of bedrijf werkt, als je jonge mensen op de fiets wilt krijgen, dan is WAVE de oplossing voor jou.

– NORBERT MOL, BYCS PROGRAMMER


 

GO Cycling: vaker fietsen om burnout te voorkomen

‘Go Cycling’, de campagne die fietsen, goede mentale gezondheid en zakelijk succes met elkaar verbindt, liep van 8 – 12 october in de week van World Mental Health Day (10 October) in Amsterdam Zuidas.

 

Fietsadvies voor werkgevers en werknemers

In deze tijd waarin technologie een steeds grotere rol speelt, heeft 1 op de 4(!) mensen last van mentale gezondheidsproblemen en ervaren veel mensen dagelijks stress en angst. Go Cycling is bedoeld om mensen kennis te laten maken met de uitgebreide mentale gezondheidsvoordelen van fietsen en om het voor meer mensen gemakkelijker maken de fiets te integreren in het dagelijks leven.

Negen van de tien mensen die in Nederland werken, geven aan moeite te hebben om aan de psychologische eisen van het werk te voldoen. Een aantal toonaangevende onderzoeken heeft aangetoond dat fietsen stress en angst vermindert, burn-out voorkomt en depressies helpt bestrijden. Op dit moment neemt 41% van de werknemers in  Nederland ziekteverlof, dat verzuim is fors hoger dan het Europese gemiddelde. Van fietsen naar werk is bewezen dat het ziekteverzuim vermindert en langdurig verlof voorkomt. Medewerkers die fietsen blijken meer betrokken, effectiever en energieker te zijn.

Go Cycling is gelanceerd met een website – www.go-cycling.org – die werknemers eenvoudige tips biedt om vaker te fietsen. De website biedt informatie over regelingen voor fietsers, lokale routes om te ontspannen en opties voor het kopen, leasen of delen van fietsen en e-bikes. De site biedt ook advies aan werkgevers over hoe ze het gemakkelijker kunnen maken om een ​​fietscultuur op hun werkplek te bevorderen. Bedrijven kunnen bovendien de kosten delen voor een aantal activiteiten die het fietsen vergemakkelijkt, zoals het bouwen van fietsparkeervoorzieningen en douchefaciliteiten.

De campagne is een samenwerking tussen Zuidasdok, Hello Zuidas en BYCS.

SHIFT: Zuidas – ontbijt voor de geest

Op World Mental Health Day (10 oktober) hield BYCS een gratis ontbijtsessie in Circl dat onderdeel uitmaakt van de nieuwe evenementen reeks ‘SHIFT’. Het evenement dook dieper de campagne-onderwerpen in, met internationale experts op het gebied van mentale gezondheid urban planning en zakelijk succes.

Een van de sprekers bij het SHIFT event was Ione Avila- Palencia van het ‘Institute for Global Health. Het rapport dat de organisatie uitbracht, concludeerde dat mensen die fietsen in steden zich gezonder voelen, gezonder zijn, betere mentale gezondheid hebben, meer vitaliteit, minder gevoelens van stress en minder gevoelens van eenzaamheid hebben.

Regelmatig fietsen tussen huis en werk heeft talloze voordelen. Ik doe dit al vele jaren en kan echt zeggen dat ik me fysiek en mentaal fitter voel dan ooit! Bijkomend voordeel is het positieve effect van fietsen op de CO2-reductie en de ecologische voetafdruk. Deze redenen alleen al zouden genoeg moeten zijn om het gewoon te proberen.

– Christiaan Huijg, Managing Director van World Trade Center Amsterdam

Door de week heen toerde een gigantische ‘pledgewall’ door de Zuidas. Iedereen werd aangemoedigd om de belofte vaker te fietsen voor een betere mentale gezondheid te ondertekenen. Ook werden er ‘walking billboards’ ingezet en werden mensen gevraagd om een enquête in te vullen.

Onderzoek

Onder 120 mensen op de zuidas is een korte enquête afgenomen die verrassende resultaten oplevert over fietsen en mentale gezondheid. Een aantal opmerkelijke uitkomsten:

  • Ongeveer 25% van de respondenten liet weten zelf te maken gehad te hebben met mentale gezondheidsproblemen.
  • Ongeveer 35% liet weten dat zij iemand kennen die met mentale gezondheidsproblemen te maken heeft gehad
  • 36% van de respondenten gaf aan dat aanmoediging van de werkgever hen zou stimuleren om vaker naar werk te fietsen.
  • Ongeveer 27% neemt de fiets naar werk
  • Ongeveer 38% gaf aan vaker naar werk te willen fietsen.

We vroegen de respondenten wat voor hen het fietsen naar werk beter zou maken een van de antwoorden was:

“Meer informatie over de financiële baten en opties om een speed pedelec te huren of kopen”

Tot slot vroegen we de respondenten hun mening te geven over de campagne zelf, 80% liet weten dat zij dit als positief ervaren.

Meer info

Informatie over geestelijke gezondheid: verstrekt door het Nederlands Instituut voor Psychologie, Volksgezondheidenzorg.info en ISGlobal.

Over BYCS:

BYCS is Amsterdam gevestigde sociale onderneming, gedreven door de overtuiging dat fietsen steden transformeren en steden de wereld transformeren  Onze missie is 50 by30: 50% van alle ritten op de fiets in 2030. Dat vraagt ​​om de scherpste ideeën en de meest vastberaden actie. We geloven dat dit leidt tot een fundamentele verbetering van gezondheid, geluk en welvaart voor mensen over de hele wereld en werken richting dit doel door het initiëren, testen en opschalen van baanbrekend onderzoek en innovaties rondom fietsen. BYCS is een social enterprise en investeert haar winst onder meer in haar internationale ‘Bicycle Mayor & Leader’-programma. In al haar werk vraagt BYCS – ‘waar kan de fiets ons naartoe brengen?’

Geïnteresseerd in onze projecten, diensten of evenementen?
Meer info